Sisäilmasto- ja rakennusmateriaaliluokituksia uudistetaan

Sisäilmastoon liittyviä luokituksia isännöivä Rakennustietosäätiön päätoimikunta PT 17, Sisäilmastoluokitus, piti kokouksensa maaliskuun loppupuolella. Sisäilmastoluokitus ja siihen liittyvien materiaalien M 1 -luokitus uusitaan osittain. Tämä uudistus päätettiin ajoittaa yhteen ympäristöministeriön uusien sisäilmastoon liittyvien määräysten uusimisen kanssa. 

Materiaalien luokitusta kehitetään edelleen eurooppalaisten suuntaviivojen mukaan niihin yhteen sopivaksi. Pehmeät sisustusmateriaalit, huonekalut, verhot ja muuta materiaalit päätettiin ottaa luokituksen piiriin, mutta samalla sovittiin, että niiden luokituskriteerit kehitetään erilaisiksi kuin varsinaisten rakennustuotteiden.

Sisäilmaluokituksen aloittamisesta on tänä vuonna kulunut 20 vuotta. Päätettiin, että tätä käytetään hyväksi luokituksen esiin tuomisessa. Luokitusta tuodaan entistä enemmän esille kotimaisessa mediassa, ja siitä on valmistettu posteri myös Healthy Buildings 2015 -kongressiin. Luokitussivustojen uusiminen ja luokituksen hakupalvelu valmistuvat tänä keväänä. M 1 -luokiteltuja rakennusmateriaaleja on tällä hetkellä jo 2635 kappaletta ja ilmanvaihtotuotteita 333 kappaletta.

Toiminnanjohtaja Jorma Säteri Sisäilmayhdistyksestä kertoi, että sisäilmastoluokituksen kehittämisestä tehdään tänä keväänä laajempi käyttäjäkysely, jotta se saadaan kunnolla vauhtiin. Hän kertoi myös, että on tärkeää, että luokituksen uusinta ajoitetaan samaan aikaan rakentamismääräysten D2-osan valmistumisen kanssa, jonka tulisi valmistua vuoden 2016 aikana. STM luo ensin asumisen terveyshaittapohjan asumisterveysasetuksessa, ja nämä asiat otetaan huomioon sitten D2:ssa ja Sisäilmastoluokituksessa. Asumisterveysohjeen uudet toimenpiderajat saadaan näin otettua mukaan kaikkialle.

Kehitystyössä on otettava huomioon myös eurooppalainen standardointi ja muu kehitys, joista kertoi Rakennusteollisuuden johtaja Pekka Vuorinen. Kehitystyö sillä puolella on nopeaa, ja komissiokin peräänkuuluttaa vaatimusten yhtenäistämistä. Muutamat aineet, kuten lisäaineina käytetyt booriyhdisteet ja ammoniakki, ovat osoittautuneet haasteellisiksi. Päästöjen luotettava mittaaminen ja eurooppalaisten kriteerien käyttö tulevat ilmeisesti asettamaan melkoisia haasteita meidänkin materiaaliluokitukselle.

Päätettiin, että sisustustuotteet, kuten päällystetyt huonekalut, verhot ym., luokitellaan omassa luokitusryhmässä erillään M1-luokituksesta ja niiden luokituskriteerit täytyy siis kehittää erikseen. Näin varmistetaan, että materiaaliluokka M1 säilyy rakennustuotteilla.

Luokitusten kehittämisestä lisää Sisäilmauutisten seuraavassa painetussa lehdessä.