Tuija Brax teki eduskunnassa homeentorjuntatyötä

Tuija Brax jäi tänä keväänä eduskunnasta vapaaehtoisesti pois ja siirtyi Sydänliiton pääsihteeriksi. Eduskunnan tarkastusvaliokunta otti hänen puheenjohtajakaudellaan esille muun muassa rakennusten kosteus- ja home-ongelmien yleisyyden ja asiasta saatiin tehtyä myös päätöksiä. Hän toteaakin jäähyväishaastattelussaan, että moni asia on nyt paremmin kuin ennen mutta työtä aiheen parissa riittää vielä paljon.

Tarkastusvaliokunta otti hänen puheenjohtajuutensa aikana esille muun muassa rakennusten kosteus- ja home-ongelmien yleisyyden Suomessa. Tarkastusvaliokunta ja sittemmin myös eduskunta kokonaisuudessaan teki asiassa myös päätöksiä, jotka ohjasivat asioiden käsittelyä virkakoneistossa ja nostivat nämä sisäilmastoon liittyvät kysymykset poliittisesti esille ja myös paremmin yleiseen tietoisuuteen. Asia tulee esille uudessa eduskunnassa ja tarkastusvaliokunnassa kesän jälkeen annettaessa lausuntoa valtioneuvoston viime vuoden toimista.

Tuija Brax on viime vuosien aikana päässyt siis tavallaan aitiopaikalta katselemaan sitä, miten maa makaa näiden kosteus- ja homeongelmaisten talojensa kanssa. Monet hänen ja tarkastusvaliokunnan ehdottamista toimenpiteistä on päässyt toteuttamisvaiheeseen, mutta moni odottaa vielä aikoja parempia. Kysymykseen mitä pitäisi vielä tehdä, vastaa Tuija Brax korostaen muutamaa seikkaa, jotka jatkossa toivottavasti veivät asioita eteenpäin.

– Eräs valitettava asia on se, että sisäilmaston ongelmien, etenkään home-ongelmien, terveydellisistä kysymyksistä ei vielä tiedetä läheskään tarpeeksi. On olemassa paljon tietoaukkoja ja ristiriitaisia käsityksiä sisäilmaston tekijöiden vaikutuksesta ihmisiin ja ihmisten oireilun syistä. Uudet käypähoitosuositukset ovat työn alla ja niiden koulutustakin on jo järjestetty, mutta potilaiden arjessa uusi tieto ei vielä näy riittävästi. Uutta kunnollista tutkimusta ja tietoa tällä alueella tarvitaan. 

– Sisäilman laadulle tarvitaan myös muutakin arviointitapoja kuin nykyiset viitearvot, jotka eivät tutkimuksen mukaankaan ole kovin kattavia, hän painottaa. Uuteen ja tulokselliseen tutkimukseen näissä asioissa tulisi panostaa enemmän. Suomen Akatemia on onneksi heräämässä tähän ja näkemässä kysymyksen strategisen tutkimuksen kärkihankkeena.

Yhteistyötä kosteus- ja homekysymyksissä pitää jatkaa

Tuija Brax toteaa myös, että nykyinen toiminta muun muassa kosteus- ja hometalkoiden alla on ollut tuloksellista. mutta se ei riitä. Talkoot nykymuodossa myös päättyvät tämän vuoden lopulla.

– Uskottava toimintaohjelma myös jatkoon on saatava.

– Yhteistyö sisäilmaston asioiden hoidossa on parantunut viime vuosina oleellisesti, Brax iloitsee.

– Etenkin valtionhallinnon näissä kysymyksissä keskeisten yksiköiden, sosiaali- ja terveysministeriön sekä ympäristöministeriön, toimintaa on saatu koordinoitua hyvin. Yhteistyö on kehittynyt ja etenkin johtotason yhteistyö kansliapäälliköiden työryhmässä on toiminut. Alan asiantuntijoiden ja toimijoiden koulutuskysymyksissä toivoisi silti vielä parempaa yhteistyötä, vaikka silläkin puolella on tapahtunut edistystä. Tällainen hallinnon haarojen välinen yhteistyö on tuloksellisuuden kannalta välttämätöntä ja se on saatava jatkumaan. Tässä näkyy kuitenkin myös se, että kun kellään ei ole vastuuta kokonaisuudesta, niin kukaan ei ihan kunnolla vastaa asioista.

Hyvää sisäilmastoa on painotettava jatkossakin

Tuija Brax on huolestunut myös rakentamisen tulevasta kehityksestä ja eri näkökulmien oikeasta painottamisesta rakennusten suunnittelussa ja rakentamisessa. Hän sanoo näkevänsä haasteena myös, miten tarpeellinen ja tärkeä rakennusten energiansäästö saadaan sopimaan hyvän ja terveellisen sisäilmaston laadun kanssa. Tässä häntä jossain määrin arveluttavat tulevaisuuden niin sanotut plus-energiatalot, jotka voivat olla riskialttiita.

Haastattelun lopuksi Tuija Brax lähetti terveisiä uudelle hallitukselle. Hän toivoo, että syömävelka katkaistaisiin ja samalla katkaistaisiin myös rakennuksiin, etenkin kuntien rakennuksiin liittyvä korjausvelka.

– Nyt on siihen sopiva hetki, sillä materiaalikustannukset ovat alhaalla ja työvoimaa saatavana. Kosteus- ja homeongelmien ratkaisuun liittyviä toimenpiteitä on yleisesti jatkettava ja erityisesti on sisäilma- ja homeasiat on saatava esille erillisenä teemana myös tutkimuksessa. Oikeaa ja luotettavaa tietoa näissä kysymyksissä tarvitaan.

teksti: Esko Kukkonen