Tupakkalaki tiukentui

Harvalla lainsäädäntötoimella on Suomessa ollut niin suuri vaikutus sisäilman laatuun kuin vuosia sitten voimaantulleella tupakkalailla. Sen mukana on passiivinen tupakanpoltto lähes loppunut ja tupakoitsijat ovat joutuneet siirtymään ulos tai heille määrättyihin paikkoihin nauttimaan harrasteestaan. Viime vuosina on nähty tarpeelliseksi kiristää

Harvalla lainsäädäntötoimella on Suomessa ollut niin suuri vaikutus sisäilman laatuun kuin vuosia sitten voimaantulleella tupakkalailla. Sen mukana on passiivinen tupakanpoltto lähes loppunut ja tupakoitsijat ovat joutuneet siirtymään ulos tai heille määrättyihin paikkoihin nauttimaan harrasteestaan.

Viime vuosina on nähty tarpeelliseksi kiristää tupakkalakia vastaamaan paremmin nykyisiin haasteisiin.

Etenkin sähkösavukkeiden haitat ovat osoittautuneet niin merkittäviksi, että ne on haluttu ottaa rajoittavien toimien kohteeksi. Uudella lailla pyritään myös vähentämään parveketupakointia ja sen hajuhaittoja naapureille. Siltä osin voivat käytännön sovellukset olla ongelmallisia. Uusi laki panee täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivin. Osa lakimuutoksista perustuu puolestaan Suomen omaan harkintaan ja lainsäädäntötarpeisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kielletään kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Taloyhtiö voi puuttua parvekkeella tupakointiin nykyistä helpommin. Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet tulevat Suomen markkinoille saman sääntelyn piiriin muiden savukkeiden kanssa. Autossa tupakointi on kielletty, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita.

Laki tuli voimaan 15.8.2016, mutta siinä on useita siirtymäaikoja. Esimerkiksi parvekkeella tupakointia koskevaa sääntelyä sovelletaan vasta vuoden 2017 alusta lukien.

Jaa artikkeli

Aiheesta Uutiset

Sisäilmauutiset on Sisäilmayhdistyksen julkaisema puolueeton ja riippumaton asiantuntijalehti.

© Sisäilmauutiset 2018