Häiritseekö naapurin tupakansavu?

Tupakansavu on ollut pitkään eräs sisäilman haitallisimmista epäpuhtauksista. Tupakoitsijat saavat itse valtavia ja usein vakaviin sairauksiin johtavia annoksia, mutta tupakanpoltosta leviää sisäilmaan myös muille ihmisille haitallisia määriä epäpuhtauksia. Tupakanpolton rajoitukset maailmalla ovat siksi viime vuosina kiristyneet ja myös Suomessa on tupakkalainsäädäntöä kiristetty jatkuvasti.

Viime vuonna päätetty uusin tupakkalain muutos vie tupakoinnin entistä ahtaammalle. Sen mukaan tämän vuoden alusta on tullut mahdollisuus kieltää tupakointi paitsi sisällä rakennuksessa myös taloyhtiön parvekkeilla.

Kielto voidaan antaa parvekkeille ja asuntoihinkin

Uusi laki antaa asuntoyhteisöille oikeuden hakea huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle, huoneiston käytössä olevaan ulkotilaan sekä jopa huoneiston sisätiloihin tupakointikieltoa. Nämä kiellot määrää kunnan tupakkalakia valvova viranomainen asuntoyhteisön hakemuksesta. Yksittäisellä asukkaalla ei ole oikeutta hakea tupakointikieltoja viranomaiselta.

Kynnys tupakointikieltojen määräämiseen huoneistoparvekkeille ja huoneistojen käytössä oleville ulkoalueille on lähtökohtaisesti matalalla. Kunnan on määrättävä tupakointikielto, jos savu voi rakenteellisten tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua toiseen huoneistoon tai huoneistoparvekkeelle, tai huoneiston käytössä olevan ulkotilan oleskelualueelle. Kielto määrätään pääsääntöisesti hakemuksen ja siinä olevien liitteiden perusteella.

Asuinhuoneiston sisätilaan tupakointikielto voidaan määrätä poikkeuksellisesti ja tiukempien lisäedellytysten vallitessa. Kielto tulee kyseeseen vain, jos savun kulkeutumista ei ole mahdollista rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä, ja asuintilan haltijalle on ennen kiellon määräämistä varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään.

Viranomaiskieltojen hakemisesta tulee asunto-osakeyhtiössä päättää yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kieltojen hakeminen edellyttää aiotun kiellon kohdehuoneistojen haltijoiden kuulemista.

Järjestöt suosittelevat harkintaa

Viranomaisen määräämät kiellot ovat lähtökohtaisesti pysyviä ja monessa mielessä merkittäviä asumisviihtyvyyden ja asumisen sovun kannalta. Siksi Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Valvira, Kuntaliitto ja Helsingin ympäristökeskus ovat laatineet ohjeita asian hoitamiseen. Niiden mukaan asuntoyhteisöissä kannattaakin tarkoin harkita viranomaiskieltojen hakemiseen ryhtymistä.

Ensisijaisesti tupakointiin liittyvät ongelmatilanteet on suositeltavaa ratkaista keskustelemalla ja vaikkapa osoittamalla tupakoinnille sallittu paikka kiinteistön alueelta. Ohjeet opastavat muutenkin taloyhtiöitä tupakointikieltojen hakemisessa ja pyrkivät yhdenmukaistamaan asian viranomaiskäsittelyä valtakunnan tasolla.

Ohjeessa on tupakointikieltoja koskeva ohje taloyhtiöille (osa A) sekä ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta (osa B). Ohjeen liitteinä ovat tarpeelliset lomakkeet. Ohjeita laajennetaan kattamaan asuinhuoneiston sisätilaan määrättävää tupakointikieltoa kevään 2017 kuluessa.

Huomattavaa on, että tupakkalain mukaan huoneiston haltijaa on kuultava ennen kiellon hakemista. Ohjeen liitteenä on siksi taloyhtiöiden käyttöön tarkoitettu lomake huoneiston haltijan tupakkalain mukaisesta kuulemisesta sekä lomakkeen täyttöesimerkki. Lisäksi liitteenä on kieltohakemuslomake. Mallilomakkeiden käyttäminen sujuvoittaa hakemuksen viranomaiskäsittelyä ja vähentää taloyhtiölle käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.

Uusi tupakkalaki netissä: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa

Valtioneuvoston asetus tupakointitiloista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta löytyy osoitteesta: www.finlex.fi/fi/laki/alkup

Uudet tupakoinnin rajoituksiin liittyvät ohjeet löytyvät myös taloyhtio.net-verkkopalvelusta. Lisätietoja saa myös ohjeen takana olevien järjestöjen sekä Valviran verkkosivuilta.