Pertti Pasanen Sisäilmayhdistyksen hallitukseen

- Sisäilma-alan tutkimus on edelleen ajankohtaista ja sisäilma-asioiden opettaminen erittäin motivoivaa. Yhteiskunta tarvitsee sisäilma-alan osaajia eri tehtäviin, tuore hallituksen jäsen Pertti Pasanen toteaa.

Sisäilmayhdistyksen toimintaa ohjaa neljäksi vuodeksi kerrallaan valittu hallitus. Nykyinen hallitus on toiminut keväästä 2018. Kuluvan vuoden kesäkuussa pidetyssä vuosikokouksessa vapaana olleelle hallituspaikalle valittiin Itä-Suomen yliopistossa Sisäympäristön ja työhygienian tutkimusryhmän tutkimusjohtajana työskentelevä Pertti Pasanen.

Pertti Pasanen toteaa sisäilma-asioiden koskevan jollakin tavalla meitä kaikkia ja niiden siksi olevan myös haastavia. Useimmiten sisäilmaan liittyvää keskustelua kuitenkin dominoivat ongelmat ja virheet.

– Olisi syytä huomata myös, että olemme menneet asioissa eteenpäin, eri toimijat osaavat jakaa tietoa, eikä enää kompastuta pahimpiin sudenkuoppiin, Pasanen sanoo.

Työura sisäilma- ja työhygienia-asioiden parissa

Vieremältä kotoisin oleva Pasanen opiskeli Kuopion yliopistossa ympäristötieteen maisteriksi suuntautuen työhygieniaan. Pasanen sanoo olevansa kiitollinen koulutuksen monipuolisuudelle, sillä se tarjosi luonnontieteiden ja tekniikan perusasioiden lisäksi ympäristöterveyden asiantuntijuutta tukevan vahvan ihmisen biologian paketin.

– Koulutuksen lisäksi uteliaisuus ja kiinnostus asioiden kokonaisvaltaiseen hallintaan ovat johtaneet omaa uraa monitieteisille aloille työhygieniaan ja sisäilma-asioiden pariin, Pasanen kertoo.

– Sain mielenkiinnolla seurata monitieteistä Sisäilmastoprojektia 1980-luvulla, joka oli yksi merkkipaalu suomalaisen sisäilmatutkimuksen käynnistämisessä. Mikrobien kulkeutumisen tutkiminen eläintenhoitajien mukana karjasuojista sisätiloihin oli ensimmäisiä sisäilmaan liittyviä hankkeitani, Pasanen kertoo uransa alkuvaiheista.

Lähes koko työuransa Itä-Suomen yliopistossa olleen Pasasen väitöstutkimus käsitteli ilmanvaihtojärjestelmien hygieniaa. Tutkimuksessa selvitettiin vasta asennettujen ja käytettyjen ilmanvaihtojärjestelmien puhtautta ja sen tuloksia hyödynnettiin myöhemmin ilmanvaihtojärjestelmien puhtausluokituksen kehityksessä.

– Opetus- ja tutkimustyö ovat laajentaneet mielenkiinnon kohteitani materiaalin emissiotutkimuksiin, altistumistutkimuksiin sekä ilmanvaihdon riittävyyden ja painesuhteiden tutkimuksiin, Pasanen sanoo.

– Sisäilma-alan tutkimus on edelleen ajankohtaista ja sisäilma-asioiden opettaminen erittäin motivoivaa. Yhteiskunta tarvitsee sisäilma-alan osaajia eri tehtäviin.

Tiedonvaihtoa ja yhteistyötä

Pasanen toteaa Sisäilmayhdistyksen hallituksessa olevan paljon eri alojen asiantuntijuutta sisäilma-asioihin. Hän uskoo, että voi oman taustansa ja kokemuksensa myötä täydentää ja tukea hallitusta sekä tuoda kokonaisnäkemystä sisäilma-asioihin.

Pasanen sanoo Sisäilmayhdistyksen olevan perinteikäs, mutta eteenpäin ja kehittymään pyrkivä organisaatio. Yhdistys on dynaaminen, tärkeisiin asioihin paneutuva tärkeä linkki hallinnon ja käytännön toimijoiden välillä. Sisäilma-asiat ovat valtakunnallisia.

Samojen ongelmien kanssa painitaan myös kansainvälisesti.

– Sisarjärjestömme muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa ovat kateellisena katselleet dynaamista yhdistystämme. Tiedonvaihtoa ja yhteistyötä mm. pohjoismaisten sisarjärjestöjen kanssa voitaisiin edelleen mielestäni lisätä. Pasanen sanoo.

– Lisäksi näen, että Sisäilmayhdistys on tulevaisuudessakin mukana järjestämässä sisäilma-alan tärkeimpiä verkostoitumistapahtumia, Sisäilmastoseminaaria ja Sisäilmapajaa, sekä alan kansainvälisiä konferensseja.

Teksti: Anna Merikari

Kuva: Raija Törrönen

Jaa artikkeli


Aiheesta Sisäilmayhdistys

BLOGIT

Matkakertomukset

Sisäilmauutiset on Sisäilmayhdistyksen julkaisema puolueeton ja riippumaton asiantuntijalehti.

© Sisäilmauutiset 2021