KIRA-digi pyrkii uudistamaan kiinteistö- ja rakentamisalaa

25.1. käynnistyvät KIRA-digi 360 -tilaisuudet tuovat alan päättäjät ja vaikuttajat KIRA-digin tulosten äärelle, keskustelemaan kiinteistö- ja rakentamisalan muutoksesta ja tulevaisuudesta. Tilaisuuksiin voi osallistua myös verkossa.

KIRA-digi on osa hallituksen julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta, ja sen tavoitteena on uudistaa rakennusalan toimintatapoja, avata rakentamisen ja kaavoituksen dataa uusien palveluiden käyttöön, kehittää sujuvasti yhteen toimivia järjestelmiä ja yhtenäisiä toimintatapoja sekä kehittää lainsäädäntöä alan digitalisaatiota tukevaksi. Vuoden 2018 loppuun asti jatkuvassa KIRA-digissä tavoitteisiin on pyritty lähes 80 kokeilun ja yli 30 muun hankkeen voimin, aina maalausroboteista virtuaaliseen asuntovälitykseen.

– KIRA -digissä on edetty kovalla vauhdilla ja nyt panostukset alkavat myös tuottaa tuloksia. Sekä päättyneet että käynnissä olevat hankkeet ovat erittäin merkittäviä koko alalle, ja alkuperäisen tavoitteemmekin mukaisesti haluamme nostaa ne esiin ja saattaa kartutetut kokemukset kaikkien hyödyksi. Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiossa on kyse valtavasta muutoksesta, joka tulee muovaamaan koko sektorin tulevaisuutta, KIRA-digin digipäällikkö Teemu Lehtinen sanoo.

Ensimmäinen KIRA-digi 360 -tilaisuus esittelee tuloksia, jotka liittyvät datan avaamiseen ja hyödyntämiseen – esimerkiksi ohjelmointirajapintoihin (API), rakennustiedon avaamiseen, tietojärjestelmien yhteentoimivuuteen, tietomalleihin, sanastoihin ja nimikkeistöihin, sekä rakennustiedon koneluettavuuteen. Tilaisuus lähetetään suorana verkkolähetyksenä 25. tammikuuta klo 14-16 Helsingin Eteläesplanadin Sonck-salista, jossa aiheesta keskustelevat kiinteistö- ja rakentamisalan sekä digitalisaation merkittävimmät päättäjät, vaikuttajat ja kehittäjät.

Lähetystä voi seurata Facebook Live -lähetyksenä

Kutsuvieraita ja teemaa haastaa Etlan johtava asiantuntija ja Aalto-yliopiston digitaalisten operaatioiden professori Timo Seppälä. Yhteinen keskustelu peilaa KIRA -digin tuloksia kiinteistö- ja rakentamisalan nykytilaan, tulevaisuudennäkymiin ja kansainvälisiin mahdollisuuksiin. Keskustelua isännöivät ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja Teemu Lehtinen.

KIRA-digi 360 -tulostilaisuudet jatkuvat yhteensä kuudessa keskustelussa, joissa kaikissa keskitytään tiettyyn kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota käsittelevään teemaan. Kaikki tilaisuudet esitetään 360-kuvattuina, suorina videolähetyksinä, joissa keskustelua käydään sekä paikan päällä että verkossa.

Tilaisuuksien teemat:

25.1.2018 klo 14-16: Mahdollisuuksien data: Yhteinen tieto virtaamaan
7.3.2018 klo 14-16: Suunnittelun uudet työkalut: Parasta laatua ja sujuvampia prosesseja
24.4.2018 klo 12-14: Digiajan rakennustyömaa: Lisää tuottavuutta ja vähemmän virheitä
6.6.2018 klo 12-14: Ulos siiloista: Alan yhteistyö ja mahdollistava lainsäädäntö
16.8.2018 klo 13-15: Maailmanvalloitus: Aidosti uutta liiketoimintaa
25.10.2018 klo 14-16: Ihminen ensin: Tulevaisuuden käyttäjäkokemus rakennetussa ympäristössä

Kaikki KIRA -digi 360 -tilaisuudet näytetään suorina Facebook Live -lähetyksinä

Lisää aiheesta löytyy sivuilta Kiradigi.fi

Kuten aiemmin on kerrottu KIRA-digi -hanke (2016-2018) on osa hallituksen julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta ja tukee myös Sujuvoitetaan säädöksiä -kärkihanketta.

Hankkeen vastuuministeriö on ympäristöministeriö ja siinä ovat mukana KIRA -foorumin neljätoista yhteisöä:

Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry
Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL ry
Kiinteistötyönantajat ry
Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry
Rakennusteollisuus RT ry
Rakennustietosäätiö RTS
RAKLI ry
Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
Suomen Isännöintiliitto ry
Suomen Kiinteistöliitto ry
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry
Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Talotekniikkateollisuus ry

Sekä:

Ympäristöministeriö, valtiovarainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö
Turun kaupungin kiinteistöliikelaitos
Espoon kaupunki
Suomen Kuntaliitto
Suomen ympäristökeskus ja Museovirasto.

EK

Jaa artikkeliAiheesta Teknologia

BLOGIT

Matkakertomukset

Sisäilmauutiset on Sisäilmayhdistyksen julkaisema puolueeton ja riippumaton asiantuntijalehti.

© Sisäilmauutiset 2021