Asumisterveysasetuksen soveltamisohje on luettavissa netistä

Asunnon ja muiden vastaavien tilojen terveydellisistä olosuhteista annettiin viime vuonna uusi laki ja sitä täydentävä asetus. Uusi asetus, joka tuli voimaan viime vuoden toukokuussa, oli aiempaa ministeriön antamaa yksityiskohtaista ja paljon käytettyä ohjetta lyhyempi. Siinä annettiin siksi Valviralle tehtävä antaa asetusta täydentäviä ohjeita. Valvira on työskennellyt asian parissa aktiivisesti ylitarkastaja Pertti Metiäisen johdolla.

Nyt Valvira on saanut työnsä päätökseen ja kentällä kauan odotetut asetusta täydentävät ohjeet on julkaistu Valviran sivuilla verkkojulkaisuna useammassa osassa.

Aiemmasta poiketen uudet ohjeet ovat nyt jatkuvasti päivitettävissä uuden tiedon ja tarpeen mukaisesti. Joka tapauksessa ohjeet merkitsevät valtakunnallista kannanottoa asumisterveyttä koskeviin päätöksiin ja toimenpiteisiin. Ne ovat välttämätöntä tietoa ja tärkeää lukemista monelle asumisterveysasioiden kanssa työskenteleville.

Uusi sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (545/2015) korvasi viime vuonna entisen käytössä olleen sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen 2003:1. Se oli annettu vuonna 2002. Uusi asumisterveysasetus perustuu sisällöllisesti suurelta osin edellä mainittuun ohjeeseen ja vallitseviin käytäntöihin rakennusten terveyshaittojen selvittämisessä. Uusi asetus, vaikkakin on ohjetta lyhyempi, sisältää tarkennuksia käytössä olleeseen asumisterveysohjeen ohje- ja viitearvoihin siltä osin kuin valvonnassa on havaittu muutostarpeita.

Ohjeet voi käydä lukemassa ja tallentamassa pdf-muodossa Valviran nettisivuilta:

http://www.valvira.fi/ymparistoterveys/terveydensuojelu/asumisterveys

Jaa artikkeli

Aiheesta Määräykset

BLOGIT

Sisäilmauutiset on Sisäilmayhdistyksen julkaisema puolueeton ja riippumaton asiantuntijalehti.

© Sisäilmauutiset 2019