Pahoja homeita on myös avaruusaluksissa

Homeita ja muita mikrobeja on kaikkialla. Rakennuslehdessä oli mielenkiintoinen kirjoitus tästä aiheesta muutama viikko sitten. Homeet eivät siis ole vain Suomen vitsaus. Lokakuun viimeisen viikon Tiede-lehden nettiversio laajentaa näkemystä vielä enemmän. Homeet ja muut mikrobit viihtyvät myös avaruudessa.

Alun perin mSphere-lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan avaruudessa oleskelu rasittaa ihmistä, mutta Aspergillus fumigatus -home ei ole siellä moksiskaan. Avaruus on rankka paikka ihmiselle. Tutkimusten mukaan painottomuus syö lihaksia ja kosminen säteily voi vahingoittaa aivoja. Nyt on paljastunut, että avaruusaluksessa rehottavat myös mikrobit. Niistä voi koitua iso riski ihmisille, jotka viettävät tiiviissä tiloissa avaruudessa pitkiä aikoja, tutkijat arvelevat.

Esimerkiksi terveydelle haitallinen homesieni Aspergillus fumigatus pärjää avaruudessa siinä kuin maassakin, totesivat Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkijat. Tämä kävi ilmi, kun he vertasivat kansainväliseltä avaruusasemalta saatuja näytteitä maanpinnalla otettuihin. Sieni on sama, joka viihtyy kosteissa rakennuksissa. Laboratoriokokeet ja geenianalyysit osoittivat, että homesieni menestyi molemmissa ympäristöissä aivan yhtä hyvin. Mitään poikkeamia ei avaruusasemalla kasvaneen homeen perimästä löytynyt.

Ainoa ero homeissa oli se, että taivaallinen home aiheutti äkäisempiä tulehduksia eläintestissä. Kyse saattoi kuitenkin olla luonnollisesta vaihtelusta eli havainnosta ei vielä voi päätellä, että homeista tulisi avaruuden oloissa vaarallisempia.

Aspergillus fumigatuksen itiöt päätyvät kuitenkin helposti hengitysteitse ihmisen elimistöön ja aiheuttavat vakaviakin tulehduksia. Sen aiheuttama riski pitää siis ottaa huomioon pitkillä avaruuslennoilla, tutkijat sanovat.