STUK: Kodin radon mitataan rauhallisesti

Mittaus tehdään radonmittauspurkeilla, joita pidetään mitattavassa tilassa vähintään kaksi kuukautta ja jotka lähetetään sen jälkeen analysoitaviksi.

Sisäilman radonmittauskausi alkoi syyskuun ensimmäisenä päivänä. Vähintään kaksi kuukautta kestävällä mittauksella saadaan luotettava tieto radioaktiivisen radonin pitoisuudesta.

Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu. Korkea radonpitoisuus sisäilmassa kasvattaa riskiä sairastua keuhkosyöpään. Koska radonia ei voi mitenkään aistia, on mittaaminen ainoa tapa selvittää radonpitoisuus.

– Radonin mittaaminen on suhteellisen edullista. Ja mikäli radonkorjaus tulee ajankohtaiseksi, on se kohtuuhintaista, ja siihen on olemassa toimivia menetelmiä, sanoo Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Tuukka Turtiainen.

Pikamittaus ei kerro totuutta

Säteilyturvakeskuksen (STUK) tietoon on tullut, että ovelta ovelle -myyjät ovat markkinoineet kotitalouksiin nopeita, jopa alle tunnin tai pari päivää kestäviä radonmittauksia. Pikamittauksella asunnon radonpitoisuutta ei kuitenkaan voi selvittää.

Radonpitoisuus vaihtelee vuorokauden sisällä ja päivästä toiseen. Pitoisuuteen vaikuttaa muun muassa sisä- ja ulkoilman välinen lämpötilaero, maaperän kosteus, sademäärä, tuulen suunta, ilmanvaihtokoneen käyttö, raitisilmaventtiilien säädöt sekä tuulettaminen. Minimi- ja maksimipitoisuuden välinen ero voi hyvinkin olla kymmenkertainen. Näin ollen nopea mittaus voi antaa tulokseksi liian suuren tai liian pienen radonpitoisuuden.

Radonpitoisuudesta saadaan luotettava tieto vain mittauksella, joka kestää vähintään kaksi kuukautta ja tehdään syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana.

– Kahta kuukautta lyhyemmän mittauksen perusteella on vaikeaa ennustaa radonpitoisuuden vuosikeskiarvoa, eikä lyhytaikaisen mittauksen perusteella kannata ryhtyä radonremonttiin. Toisaalta pikamittauksilla ei voida myöskään poissulkea liian suurta radonpitoisuutta, Turtiainen tähdentää.

STUK ja kunnat valvovat

Suomessa asuntojen ja muiden oleskelutilojen sisäilman terveellisyyttä, myös radonpitoisuutta, valvovat kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Työntekijöiden radonaltistumisen valvonnasta vastaa STUK. Ainoastaan nämä viranomaiset voivat antaa kehotuksia radonhaitan poistamiseksi.

– Radonmittausten tekeminen on monilla työpaikoilla pakollista, muistuttaa Turtiainen.

Lue lisää radonista työpaikoilla täältä.

Lisätietoja:

Kodin radon mitataan rauhallisesti

STUKin hyväksymät radonmittauksen palveluntarjoajat

Radonmittauksista STUKin kotisivulla

Jaa artikkeliAiheesta Toimintamallit

BLOGIT

Matkakertomukset

Sisäilmauutiset on Sisäilmayhdistyksen julkaisema puolueeton ja riippumaton asiantuntijalehti.

© Sisäilmauutiset 2022