Ympäristö ja terveys -lehden rakentamisnumero

Ympäristö- ja Terveys lehti julkaisee vuosittain rakennusterveyteen liittyvän erikoisnumeron. Porin asuntomessujen uusien kiinnostavien ratkaisujen lisäksi tässä numerossa oli esillä muun muassa Joutsenmerkittyjen rakennusten lisääntyminen, Terveet Tilat 2028 ohjelma ja Kuivaketju 10.

Motiva Services Oy:n asiantuntija Heidi Vaarala kirjoittaa joutsenmerkityn rakentamisen kasvusta Suomessa. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden ministerineuvoston vuonna 1989 perustama vapaaehtoinen merkki, joka myönnetään sellaisille ratkaisuille ja palveluille, jotka täyttävät elinkaarinäkökulmaan perustuvat tiukat ympäristökriteerit. Suomessa merkkiä hallinnoi tänään Motiva Services Oy. Joutsenmerkin käyttö on yleistynyt Suomessa melko hyvin ja mm. joutsenmerkittyjä rakennuksia on jo rakennettu useita eri puolille maata. Uuden hankintalain mukaan voidaan myös julkisilta hankinnoilta edellyttää joutsenmerkkiä. Merkin edellytykset ovat pääosin ympäristökeskeisiä, eikä sisäilmaston asioilla ole niissä kovin paljon painoa. Rakennusmateriaalien päästöt ja rakennuksen energiankulutus ovat kuitenkin vahvasti mukana.

Lehdessä kertoo sosiaali- ja terveysministeriön Vesa Pekkola myös Terveet Tilat 2028 ohjelman valmisteluista. Siitä on tässäkin meidän uutiskirjeessä ollut useita artikkeleita. Hanke on tosi laaja ja pitkäaikainen. Sen tavoitteena on sisäilmasta oireilevien määrän vähentäminen mm. kuntien rakennuskannan laatua parantamalla.

Eräs viime aikojen merkittävimmistä uusista ratkaisuista rakentamisen laadun puolella on viime kuukausina aloitettu Kuivaketju 10 kampanja. Sen suhteen on nyt paljon kehitteillä. Rakentamisen Laatu RALA:n asiantuntija Mikko Saarikoski esittelee lehdessä uutta sähköistä alustaa rakennushankkeen kosteudenhallinalle. Tällainen kehittynyt järjestelmä estää kuivaketjun katkeamisen. Mukana siinä ovat myös suunnittelijoiden käyttöön tarkoitetut riskilistat. Järjestelmää kehitetään edelleen mm. opinnäytetöiden avulla.

Osastopäällikkö Karoliina Viitamäki Ramboll Finland Oy:stä kirjoittaa kosteusvaurioituneen rakennuksen korjaamisen haasteista.  Niitä riittää, samoin kuin kosteusvaurioituneita ja korjattavia rakennuksia maassamme. Viitamäki käy läpi viranomaisten ohjeistoa ja vaatimuksia. Myös Rakennustarkastusyhdistys on puuttunut asiaan ohjekirjallaan. Viitamäki korostaa erityisesti , että korjaushankkeeseen ryhtyvän tulee varata tähän kaikkeen riittävästi resursseja ja aikaa.

 

Esko Kukkonen

 

Jaa artikkeli
Aiheesta Uutiset

BLOGIT

Sisäilmauutiset on Sisäilmayhdistyksen julkaisema puolueeton ja riippumaton asiantuntijalehti.

© Sisäilmauutiset 2019